top of page

Březen: Měsíc čtenářů aneb jak si vybrat knihu

Březen je už od roku 1955 v Česku měsícem knihy. Tato nejstarší kampaň byla roku 2009 přejmenována na měsíc čtenářů, aby zahrnovala čtenáře různých druhů médií. Ať ovšem o březnu mluvíte jako o měsíci knihy nebo měsíci čtenářů, důležité je, že se jedná o oslavu a podporu četby a čtenářství u dětí i dospělých.

Každý čtenář jak dětský, tak dospělý má rád jiný typ knihy, jiné téma, jiného autora či jiné zpracování. Na čem se shodne ale většina je, že knihy nás dokáží odvést do jiných světů, realit, zabavit nás, poučit, ale také zblížit a zároveň si rozšiřujeme slovní zásobu a zlepšujeme naše vyjadřování. Proto se doporučuje číst dětem a s dětmi od narození, stejně tak číst jako dospělí, abychom nejen my sami obohatili svůj vlastní život, ale také inspirovali a byli svým dětem vzorem.


V Česku každoročně vychází kolem 15 000 titulů, z toho skoro 3 000 jsou knihy pro děti a mládež. Jak si tedy vybrat knihy, které budete se svými dětmi číst? I když zúžíte výběr na věkové kategorie, zbývají vám doslova stovky knih.

Zaručeným způsobem, jak vybrat knihu, která se bude líbit vašemu dítěti, je číst knihu od autora či autorky, které již znáte a máte rádi. V Česku je mnoho spisovatelů, kteří se věnují pouze dětské literatuře a napsali někdy i desítky knih, například Ester Stará, Olga Černá, Marka Miková, Petr Nikl, Eva Papoušková, Klára Smolíková, Lucie Seifertová, Daniela Fischerová či Daniela Krolupperová. Ovšem i spisovatelé knih pro dospělé píší také pro děti, například Radek Malý (Rozára a Černý Petr), Petr Stančík (H2O), Markéta Pilátová (Kiko), Petr Borkovec (Každá věc má něco společného se štěstím), Petra Hůlová (Liščí oči), Petra Soukupová (Klub divných dětí) nebo Alena Mornštajnová (Strašidýlko Stráša).


Inspiraci můžete najít i pokud budete sledovat publikační činnost nakladatelství, která se zaměřují na literaturu pro děti. V Česku to jsou prestižní nakladatelství Baobab, Meander a Běžíliška, která publikují knihy pouze pro děti. Samozřejmě i ostatní nakladatelství se částečně věnují dětské literatuře, i když do menší míry. Mezi nejznámnější a nejkvalitnější patří Labyrint, 65. Pole, Argo, Host, Paseka a Albatros.


Ve většině knihkupectví vám rádi poradí knížku na určité téma či pro určitý věk. Věděli jste, že v Česku dokonce existuje šest nezávislých dětských knihkupectví.

Jsou nejen rájem pro děti, který doporučujeme navštívit při vaší příští navštěvě České republiky - Dlouhá Punčocha v Brně, Zlatá velryba v Olomouci, 2veverky v Praze, Malá Medvědice v Mikulově, Na poličce v Moravském Krumlově a Bullerbyn v Tišnově.


Knihkupci v těchto místech se snaží vybírat to nejlepší z české (i cizojazyčné) dětské literatury a knihy na svých policích znají výborně. Nabízí také individuální přístup a poradí vám (a to i přes internet), co je na trhu nejlepší přímo pro vaše děti. Některé pořádají i online aktivity pro děti, například Dlouhá punčocha v Brně má pravidelné čtení či doporučuje knihy pro děti v zahraničÍ.


Tato knihkupectví dodávají knihy i do zahraničí. Navíc specificky pro rodiny v zahraničí dokonce vzniklo internetová knihkupectví Knihy bez hranic. Všechna zmíněná knihkupectví doporučují na svých sociálních sítích i webových stránkách knihy, které nově vychází.



Doporučení na dobrou knížku je samozřejmě k nezaplacení a právě na sociálních sítích existuje nepřeberné velké množství skupiny či různých blogů, které se zaměřují na českou literaturu pro děti (některé I pro dospělé).

Krom již zmíněných knihkupectví stojí za to navštívit stránky Mravenčí chůvy, kde najdete informace o knihách, recenze od dětí, rady o čtení pro učitele i rodiče, seznamy knih pro různé věkové kategorie, online magazín atd. Jejich facebooková skupina se jmenuje Čtení je brána do světa. Skupiny specificky zaměřené na literaturu pro děti jsou například Čteme s dětmi nebo Doporučujeme si dětské knihy.


Určite také zkuste skupiny pro bilingvní rodiny, kde se objevují tipy na knihy například:


Při našem výběru se můžeme také inspirovat různými knižními soutěžemi, ve kterých rozhodují jak spisovatelé a odborníci tak i čtenáři samotní.

Nejznámější soutěž zaměřená na literaturu pro děti a mládež je Zlatá stuha, ve které už od roku 1993 Česká sekce IBBY - Společnost přátel knihy pro mládež, Klub ilustrátorů, Obec překladatelů, Památník národního písemnictví, Národní pedagogické muzeum a Knihovna J. A. Komenského uděluje ceny za kvalitní dětskou literaturu v oblasti literární, výtvarné, překladové a také v komiksu. Přihlášených knih je kolem 200 ročně, nominace se dozvídáme v březnu a vyhlášení je v září.


Největší literární soutěží v České republice je Magnesia Litera, ve které od roku 2002 vybírá odborná porota i čtenáři ceny v 9 kategoriích včetně ceny Litera za knihu pro děti a mládež. Do této soutěže je přihlášeno skoro 400 knih ročně se zveřejněním nominací v březnu a vyhlášením výsledků v dubnu.


Další zajímavou soutěží pro nadšence pro krásnou knihu je soutěž Nejkrásnější kniha roku, kterou už od 60.let vyhlašuje Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury ČR. Nominace jsou také publikovány v březnu a vyhlášení výsledků je v květnu.


Nesmíme samozřejmě zapomenout na cenu Muriel, která se uděluje nejlepší komiksové práce již od roku 2007 vždy v únoru.


Další výborný zdroj doporučení je projekt Nejlepší knihy dětem, ve kterém od roku 2012 Komise pro dětskou knihu Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) a Česká sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu (IBBY) společně se Svazem knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) tvoří po vzoru ostatních evropských zemí každoročně seznam doporučených nových českých knih pro děti a mládež. Tento katalog je rozdělen podle věkových kategorií, a je určen nejen knihkupectvím a knihovnám, ale také rodičům a školám a je zdarma.


Co čtou nejraději děti se dozvíte ze soutěže Kniha dětského srdce, cena V F Suka, ve které hlasují děti o svoji neoblíbenější knihu roku (bez ohledu na rok vydání). Pro druhou cenu, přínos k rozvoji dětského čtenářství hlasují učitelé. Doporučené knihy spadají do kategorie pro první či druhý stupeň základní školy a jsou jak původní české tak překladové. Výsledky se vyhlašují vždy v červnu.


Dva největší projekty v Česku, které se zaměřují na podporu čtenářství jsou Rosteme s knihou a Celé Česko čte dětem.

Projekt Rosteme s knihou již od roku 2005 podporuje aktivní čtení mezi dětmi a mládeží různými společenskými akcemi a soutěžemi, včetně souboje čtenářů pro žáky 6. tříd o vybraných knihách, Čtenáře na jevišti pro děti do 15 let a dalších literárních a čtenářských soutěží na specifická témata – všech těchto soutěží se mohou účastnit i děti ze zahraničí. Napojené stránky Rostík jsou stránky pro děti a mládež, kde si navzájem radí a doporučují knihy a mohou získat i odměny a dárečky.


Projekt Celé Česko čte dětem vznikl v roce 2006 za účelem podpory čtenářské gramotnosti, propagaci hodnotné literatury a budování rodinných vazeb prostřednictvím čtení. Na jejich stránkách tedy naleznete nepřeberné množství informací včetně soutěží o knihy.


Náš spolek Moje česká škola se také snaží podporovat čtenářství u dětí a zaměřujeme se specificky na děti v zahraničí. Naše Online Knižní dílny představují dětem knihy současných českých autorů zábavnou formou v malých skupinách a porozumění textu napomáhají hry, kvízy a společné zážitky. Čtenáři jsou rozděleni do skupin podle úrovně znalosti češtiny.





Navíc v naší knižní edici „Čti česky vytváříme čítanky a další vzdělávací materiály pro zjednodušené čtení. Texty jsou připravené přímo na míru dětem žijícím v zahraničí, zohledňující adekvátní způsob čtení. K dispozici je již čítanka o Horymírovi a Šemíkovi a o Praze.




Doufáme, že vám tento přehled pomohl se alespoň částečně zorientovat v kvalitních zdrojích na tipy o knihách pro děti. Nemějte ovšem strach. My se pokusíme vám v této džungli pomoci a budeme vám pravidelně přinášet tipy ze všech výše zmíněných zdrojů. A začneme hned obratem s knihami, o kterých se mluvilo celý minulý rok.
85 zobrazení

コメント


bottom of page