top of page

Knižní tipy nejen na Vánoce

Vánoce jsou jedinečnou  příležitostí k pořízení knih do poliček vášnivých i rekreačních čtenářů. Při čtení knih se děti učí český jazyk nenásilnou formou, která je baví. Společně pak můžete o knize diskutovat, tvořit ilustrace či si všímat nových českých slov. O tom, jak vícejazyčnému dítěti vybrat knihu, najdete informace ve starším článku na našem Blogu  Březen: Měsíc čtenářů aneb Jak si vybrat knihu Pokud se vám nechce procházet stovkami knih, ale rádi byste pořídili dětem kvalitní českou knihu, přečtěte si naše knižní tipy nejen na letošní Vánoce, které pro vás připravil tým Mojí české školy.



Knihy pro začínající čtenáře


1. Nejlepší dárek, Dlouhá cesta, Kamarád pro medvěda- Petr Horáček

Autorské knihy Petra Horáčka jsou ideální pro začínající čtenáře. Obsahují bohaté ilustrace, které přímo vybízí ke společným diskuzím s vašimi dětmi. Zároveň najdete i vhodně psaný text pro začínající čtenáře češtiny. Příběhy v Horáčkových  knihách se týkají lidskosti a dobra, které je všude kolem nás. Knihy jsou laskavé nejen literárním, ale i obrázkovým obsahem. 


2. Ten vánoční čas - Jiřina Rákosníková, Jan Kudláček

Tato knížka je starší, ale stále půvabná. Je plná tradic, pranostik, básniček, písniček a krásných ilustrací. Součástí je CD od skupiny Hradišťan s cimbálovou úpravou písní. Vhodné pro děti od 4 let.


3. Rok v lese - Emilia Dziubak

Velkoformátová knížka vhodná pro nejmenší 'čtenáře'. Jelikož neobsahuje text, hodí se pro celou rodinu a pro různé jazyky. Na 12 dvoustranách se dozvíme, jak to vypadá v lese v jednotlivých měsících roku. Můžete popisovat a hledat jednotlivá zvířata. Vyprávět, co se v lese děje. Můžete si na první straně vybrat svého oblíbence a postupně sledovat, co celý rok dělá. Kniha popisuje přírodu v Polsku, takže se v ní objevuje pro nás netypický jeřáb, mýval nebo zubr.




Knihy pro mírně pokročilé čtenáře


1. Čekání na Vánoce s Luckou, Jendou a Martínkem - Andrea Popprová

Interaktivní knížka plná úkolů a povídání s poetickým pohledem na svět. Spolu se třemi sourozenci procházíme celý adventní čas a jeho tradice. Velká písmenka umožňují samostatné čtení mírně pokročilých čtenářů. Kniha nabízí spoustu ilustrací a nápadů na hry a tvoření.


2. Vánoční hvězda a splněná přání - Zuzana Pospíšilová

Příběh malé Idy z dětského domova, která má jen jedno velké přání… Milý příběh pro mladší školáky o Vánocích, padající hvězdě a splněných přáních. Krásné ilustrace Magdy Veverkové  jsou v knize velkou výhodou. Kniha obsahuje velká písmena, takže je vhodná pro začínající a mírně pokročilé čtenáře. 


3. Péťova báječná dobrodružství - Miroslava Salajková

Možná znáte knihu Báječná škola pana Scotta. V ní se Péťa přestěhoval s rodiči do Portugalska a začal tam navštěvovat místní mezinárodní školu. V druhém dílu se vydává s kamarády a panem Scottem na školní výlet na souostroví Azory a zážívá i další dobrodružství přímo ve škole. Kniha jako dělaná pro české děti mimo Česko. Pro děti mladšího školního věku.




Knihy pro pokročilé čtenáře


1. Prašina - Vojtěch Matocha

Trilogie českého autora Vojtěcha Matochy o smyšlené čtvrti Prašina v Praze je česká sci-fi kniha pro pokročilé čtenáře. Velice poutavý až detektivní příběh nás zavede do známých i vymyšlených oblastí Prahy. Kniha je čtivá pro děti i rodiče a člověk má pocit, že ji nelze odložit, dokud nezjistí, jak to všechno je. 


2. Polštářoví podvodníci - Daniela Krolluperová

Kniha je situovaná do života začínajícího puberťáka. Vyskytují se v ní pubertální slovní obraty, typické chování i uvažování dospívajícího jedince. Téměř detektivní příběh o učení, televizní soutěži a pozoruhodném polštáři můžeme doporučit všemi deseti. Autorka je proslulá svými poutavými vypravěčskými schopnostmi i bohatým českým jazykem. Kniha je psaná vtipně i pro dospělého předčítajícího či posluchače.


3. Série Felix a Zelda - Morris Gleitzman

Velmi silné čtení, kterým nás provází devítiletý židovský chlapec Felix. Ten se v Polsku v roce 1942 snaží najít své rodiče a vše popisuje svýma dětskýma očima a bujnou fantazií. Příběh je vyprávěn citlivě, ale zároveň má čtenář představu, jaké hrůzy se odehrávají. Série má čtyři díly.




Bonus na závěr


Já chobotnice - Magdalena Ruthová

Tento počin Magdaleny Ruthové je ověnčen dvěmi cenami Zlatá stuha. Jedná se o velkoformátovou obrázkovou knihu, která nahlíží na svět lidí očima chobotnice. Kniha je poučná, graficky velmi lákavá a vhodná nejen ke společnému čtení, ale i rozvíjení diskuzí o tématech a obrázcích  a vymýšlení dalších aktivit a činností spojených s otázkami, které se tam pokládají. Tato kniha by neměla chybět v žádné dětské knihovně. 


Věříme, že si  v našich knižních tipech vyberete. Všem čtenářům přejeme příjemné adventní dny s dobrou knihou a krásné svátky vánoční. 


Poznámka: Úvodní obrázek byl převzat dne 17. 12. 2023 z webové stránky: https://pixabay.com/cs/photos/vánoční-prosinec-pozadí-dekorace-3983887/

35 zobrazení
bottom of page